Zdrowe odżywianie, czyli jak zbilansować codzienne posiłki?

Zdrowe odżywianie, czyli zdrowa dieta, to taka, w której nie brakuje produktów dostarczających organizmowi najważniejsze składniki. Codzienny jadłospis musi zawierać zdrowe i różnorodne produkty. Każdego dnia należy dostarczać organizmowi mikro- i makroelementy w odpowiednich proporcjach.

Podstawowe zasady zdrowej diety

Zasady zdrowej diety koncentrują się nie tylko na samych produktach, jakie należy spożywać, ale również na planie całego dnia. Ważne jest, aby spożywać 5 posiłków dziennie, co 3-4 godziny. Trzy główne posiłki to śniadanie, obiad i kolacja. Dwa uzupełniające posiłki to drugie śniadanie i podwieczorek. 

Każdy dzień trzeba rozpocząć od pożywnego śniadania. Z kolei ostatni posiłek, a więc kolację, należy zjeść nie później niż 2 godziny przed snem. Powinno się jeść powoli i dokładnie przeżuwać każdą porcję posiłku. Ponadto należy jeść do uczucia sytości, a tak, aby pozostawić pusty talerz. 

Przygotowując posiłki najlepiej stosować zdrową obróbkę termiczną, czyli gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie bez tłuszczu czy pieczenie w pergaminie. Podstawą zdrowej diety jest też picie wody. Optymalna ilość to 2-3 litry dziennie. Jednak nie powinno się popijać posiłków

Zdrowa dieta to dieta uboga w alkohol. O ile to możliwe, warto całkiem go wykluczyć. 

Jak poprawnie zbilansować zdrową dietę?

Zdrowa dieta musi mieć określoną kaloryczność. Zarówno deficyt, jak i nadwyżka kaloryczna powinna być dopasowana indywidualnie. Dotyczy to głównie diety odchudzającej oraz diety na masę. Samodzielne opracowanie jadłospisu w tym przypadku na każdy dzień nie jest prostym zadaniem, dlatego warto zasięgnąć rady doświadczonego dietetyka. Dużo prościej jest w przypadku, kiedy dieta ma być po prostu zdrowa i nie chodzi tu ani o odchudzanie, ani też o masę. Wówczas nie trzeba liczyć kalorii. Wystarczy sięgać po zdrowe produkty. 

Osoby, które zdecydowały się przejść na zdrową dietę, mimo wszystko nie powinny jeść bez umiaru. Odpowiednie proporcje pomiędzy różnymi grupami produktów to podstawa. W zdrowej diecie muszą pojawiać się następujące produkty i to w podanej kolejności: warzywa i owoce, źródła węglowodanów złożonych (kasze), produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, oleje roślinne

Warzywa oraz owoce powinny pojawiać się w każdym posiłku i stanowić połowę dania. W ciągu dnia należy spożywać warzywa i owoce w następujących proporcjach: ¾ warzyw oraz ¼ owoców. Zdrowa dieta musi być bogata w błonnik pokarmowy. Znaleźć go można właśnie we wspomnianych warzywach. Odpowiednia ilość błonnika pozwoli uniknąć podjadania między posiłkami i tym samym spożywania nadmiaru kalorii. 

Chcąc prawidłowo zbilansować dietę, należy wyeliminować produkty wysokoprzetworzone, ponieważ dostarczają bardzo dużo kalorii, a tak naprawdę nie wnoszą żadnych, tym bardziej ważnych wartości odżywczych. Trzeba zatem zrezygnować ze słodyczy, przekąsek, fast foodów i słodkich napojów. Trzeba unikać produktów zawierających barwniki i konserwanty. 

Jeżeli osoba stosująca zdrową dietę mimo to ma ochotę zjeść coś między posiłkami, to oznacza, że dieta ta nie jest prawidłowo zbilansowana. Może okazać się, że porcje są zbyt małe. Przyczyną czasem jest brak błonnika pokarmowego w posiłkach. W takiej sytuacji warto udać się do dietetyka albo zamówić catering dietetyczny. 

Zdrowa dieta musi być prawidłowo zbilansowana, zawierać najważniejsze składniki odżywcze. Ważne jest też, aby spożywać posiłki regularnie i w odpowiednio dużych porcjach. By nie robić sobie kłopotu i od razu przejść na zdrową dietę, najlepiej skorzystać z pomocy doświadczonego dietetyka oferującego porady lub gotowe dania w ramach cateringu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp