Na czym polega dieta wątrobowa i kiedy ją stosować?

Na czym polega dieta wątrobowa? Kiedy powinniśmy pomyśleć o przejściu na ten program żywieniowy? Dieta watrobowa co jesc a czego unikac? To pytania, na które znajdziesz odpowiedzi w naszym artykule. Brzmi ciekawie? Zachęcamy do krótkiej lektury!

czym jest dieta na wątrobe

Czym jest dieta na wątrobę?

Dieta wątrobowa to sposób odżywiania skupiający się na tym, by wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Ten narząd jest niezwykle cenny dla naszego organizmu, ponieważ odpowiada za usuwanie toksyn przyjmowanych wraz z posiłkami i powstających przy przemianie materii. Inne ważne zadania wątroby to regulacja poziomu glukozy we krwi, zapewnienie równowagi hormonalnej, czy produkcja żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów. Na czym dokładnie polega dieta wątrobowa? Najprościej mówiąc na dostarczeniu organizmowi niezbędnych składników odżywczych przy jednoczesnym ograniczeniu produktów, które wpływają negatywnie na wątrobę. W ich miejsce wprowadza się inne, bardziej lekkostrawne, zawierające mało błonnika, tłuszczu i białka. Istotne jest nie tylko to, jaki jadłospis będzie miała dieta na wątrobę, ale też jak będziemy spożywać posiłki. Regularność jest tutaj bardzo ważna. Najlepiej postawić na 5-6 posiłków dziennie o małej objętości, które będziemy jeść o stałych porach. I tak zasady diety wątrobowej zachęcają do tego, by pierwszy posiłek zjeść w ciągu godziny po przebudzeniu. Ostatni powinniśmy zjeść na 2-3 godziny przed snem. Do tego dieta na wątrobę i trzustkę powinna być wspomagana odpowiednim nawodnieniem. Na dobę zaleca się picie 2-2,5 litra płynów. Uprawiając aktywność, powinniśmy zwiększyć ilość. Na czczo warto też pić ciepłą wodę z cytryną. W ten sposób rozgrzejemy organizm i pobudzimy wątrobę do pracy. Poza tym dieta przy chorej wątrobie powinna być wspierana odpowiednią dawką ruchu, wizytami w saunie i ciepłymi kąpielami. Tym, czego nie lubi wątroba jest alkohol. Działa toksycznie na ten narząd, więc warto go całkowicie wyeliminować z diety. Dobrą praktyką jest też unikanie nadmiernego stres, papierosów i innych używek. 

dieta wątrobowa co jeść

Dieta lekkostrawna wątrobowa – co jeść, a czego unikać?

Z pewnością sporo pytań wiąże się z tym, co jeść przy chorej wątrobie, a czego się kategorycznie wystrzegać. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ nie każdy dysponuje szeroką wiedzą w tym zakresie. Zatem może zacznijmy od tego, dieta lekkostrawna wątrobowa zakłada jedzenie produktów, które nie będą obciążać tego ważnego organu. W takim razie co lubi wątroba? Jakie produkty wpłyną na nią dobroczynnie? Na pewno owoce i warzywa w diecie wątrobowej powinny się znaleźć. Są źródłem witamin i minerałów, a ich nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. W dodatku wykazują właściwości odtruwające i przeciwutleniające, więc ich porcja powinna znaleźć się w niemal każdym posiłku. Zastanawiasz się jakie warzywa na wątrobę będą działać najlepiej? Tutaj szczególnie polecane są zielone warzywa liściaste, marchew, buraki, ogórki i pomidory (bez skórki). Gotowane lub pieczone ziemniaki na wątrobę też możemy jeść, o ile będą bez dodatku tłuszczu. A jakie owoce można jeść przy chorej wątrobie? Wskazane jest, by dieta wątrobowa owoce uwzględniała z antocyjanami. Zatem do swojego menu możemy włączyć między innymi jagody, ciemne winogrona, jeżyny i maliny. Jeszcze jakie owoce przy diecie wątrobowej możemy jeść? Banany, pomarańcze, brzoskwinie, truskawki i morele. A co z jabłkami? Czy jabłka są zdrowe na wątrobe? Okazuje się, że ten program dietetyczny nie zabrania jedzenia jabłek, o ile będą bez skórki.

Układając swój jadłospis, warto uwzględnić też produkty zbożowe. Dozwolona jest mąka pszenna, więc jeśli nie wiesz, jakie pieczywo przy chorej wątrobie będzie odpowiednie, to śmiało możesz sięgać po pieczywo pszenne. Do tego kasza manna i jaglana. A czy wątroba lubi mleko? Całe szczęście tak! Jednak najlepiej wybierać produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu. Chude mleko, maślanki i chude jogurty naturalne są wskazane na tym programie żywieniowym. Jakby tego było mało, to możemy opierać swoje menu o różnego typu ryby (mintaj, dorsz, czy sandacz) i mięsa. Wskazane jest spożywanie koniny, drobiu bez skóry, dziczyzny, mięsa z królika i jagnięciny. Dobre zupy na diete watrobowa to głównie buliony warzywne i rosół na chudym kurczaku. Poza tym nasza dieta wątrobowa menu powinna opierać na zdrowych tłuszczach roślinnych. Warto sięgać po oliwę z oliwek, olej rzepakowy i margarynę roślinną. Z napojów najbardziej polecana jest woda mineralna niegazowana. A jaka kawa przy chorej wątrobie? Dobrym wyborem będzie kawa zbożowa.  Dozwolone jest też picie słabej herbaty owocowej, czarnej i ziołowej. Nie powinniśmy też zapominać, by dieta wątrobowa przyprawy uwzględniała. Nie dość, że często podkreślają smak potraw, to wpływają dobroczynnie na wątrobę. Przykładowo dieta wątrobowa kurkuma może wspomóc trawienie tłuszczów. To zasługa obecności kurkuminy, która też wpływa na wiele innych procesów zachodzących w organizmie. Z kolei czarnuszka wspiera leczenie niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby. Inne dozwolone przyprawy to oregano, goździki, kminek, majeranek i oregano. Z ziół zalecany jest rumianek, mięta pieprzowa, melisa i łopian. 

Wiemy już, co jeść na wątrobę. Dlatego teraz powinniśmy przyjrzeć się też temu, co szkodzi wątrobie. Jakich produktów lepiej się wystrzegać? Przede wszystkim powinniśmy zrezygnować z jedzenia wysokoprzetworzonego. Fast foody, słone przekąski i żywność przetworzona nie wpływają dobrze na ten organ, podobnie zresztą jak na nasze ogólne zdrowie. W większości przypadków możemy jeść do woli wszystkie warzywa i owoce. Jednak dieta przy zapaleniu wątroby odbiega nieco od standardowych programów żywieniowych. Tym samym są pewne produkty z tej grupy, których lepiej unikać. Co szkodzi wątrobie i trzustce? Na pewno kapusta biała i czerwona, fasola, por, czosnek, czy zielony groszek. Do tego cebula szkodzi na watrobe, kalarepa i smażone ziemniaki. A jakie owoce przy chorej wątrobie powinniśmy unikać? Gruszki, arbuzy, śliwki, porzeczki i czereśnie. Dieta wątrobowa odradza jedzenia niektórych produktów zbożowych. Niewskazana jest obecność w diecie otrąb pszennych i produktów bazujących na nich. Do tego dieta wątrobowa pieczywo cukiernicze zabrania, chleba razowego i żytniego. Z menu należy wykluczyć też produkty mleczne o dużej zawartości tłuszczu. Czy serek topiony jest lekkostrawny? Nie bardzo, więc lepiej unikać jego jedzenia. Do tego wykluczyć z diety lepiej inne sery żółte i pleśniowe, tłuste sery twarogowe i mleko zawierające ponad 2% tłuszczu. Dobrze skomponowana dieta przy problemach z wątrobą nie uwzględnia tłustej wieprzowiny i wołowiny, mięsa z kaczki i gęsi, czy baraniny. Z ryb należy wykluczyć węgorza, makrele, sardynki i pstrąga tęczowego. Do minimum ograniczamy tłuste zupy w diecie wątrobowej gotowane na mięsie i z kości. Zupa grzybowa, ogórkowa, kapuśniak, fasolowa, czy inne zupy zabielane śmietaną też nie wyjdą nam na zdrowie. Dieta wątrobowa odradza spożywani słodyczy i wyrobów cukierniczych zawierających biały cukier. Jest też pewna zależność między ostre przyprawy a wątroba. Najlepiej je wyrzucić z diety, bo mogą źle wpływać na ten ważny organ. Dotyczy to między innymi pieprzu naturalnego, curry, papryki ostrej i chilli. Z tłuszczów niewskazane jest korzystanie ze smalcu, słonicy i twardych margaryn. Oczywiście lista tego, co jest dobre na wątrobę, a co jej szkodzi, jest o wiele dłuższa. Dlatego, aby odpowiednio się przygotować do diety, warto sprawdzić pełną listę produktów wskazanych i zakazanych. Nie powinno być z tym żadnego problemu, zwłaszcza że do dyspozycji mamy wiele książek dotyczących żywienia. Nawet w sieci dostępna jest dieta wątrobowa tabela, gdzie w jasny i przejrzysty sposób przedstawiono produkty dozwolone i zabronione. Jeśli mimo wszystko i tak pojawią się problemy z ułożeniem wartościowego jadłospisu, to warto pomyśleć o przejściu na dieta wątrobowa catering. To zdrowa, ale i wygodna opcja, która pozwala zadbać o zdrowie wątroby. Dzięki temu, że trafiają do nas gotowe posiłki, nie musimy tracić czasu na zakupy i gotowanie. 

dieta wątrobowa kiedy stosować

Kiedy dieta wątrobowa powinna być stosowana?

Najczęściej dieta wątrobowa zalecana jest tym, którzy borykają się ze schorzeniami tego narządu. Może wspierać leczenie zapalenia wątroby, niealkoholowego stłuszczenia wątroby lub marskości. Jednak warto też zauważyć, że dieta na wątrobę może być stosowana przez osoby zdrowe. Odpowiednio skomponowany jadłospis może wspomóc pracę tego narządu. Ograniczy czynniki zdolne uszkodzić lub obciążyć wątrobę. Dzięki temu, że jest to zbilansowana dieta, to wyrównamy niedobory żywieniowe i dostarczymy organizmowi niezbędnych składników mineralnych. Poza tym dieta wątrobowa zalecenia ma także przy detoksykacji organizmu. Jeśli chcemy oczyścić go z toksyn, to właśnie ten program żywieniowy może nam ułatwić zadanie.

Źródło: https://timcatering.pl/blog/dieta-watrobowa/

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp