Jesteś po 50 roku życia? Masz nadmiar zbędnych kilogramów i nie wiesz, jak je zgubić? W naszym tekście znajdziesz garść przydatnych wskazówek, które ułatwią Ci zadanie. Zapoznaj się z nimi!
Odchudzanie po 50 – główne zasady diety
Zalecenia żywieniowe dla zdrowych osób po 50 tce nie różnią się znacząco od diety dla osób młodych i w średnim wieku. W codziennej diecie niezwykle istotne jest regularne spożywanie zbilansowanych posiłków. Zaleca się jedzenie 4-5 mniejszych posiłków co 3-4 godziny, a nie 2-3 większych. Podstawą diety po pięćdziesiątce powinny być różnorodne warzywa i owoce. Każdego dnia należy spożywać przynajmniej 400 gramów warzyw i owoców. Z czego najlepiej jeśli to warzywa będą stanowiły większość. Komponując posiłki ,warto dopilnować, by dieta 50 plus obfitowała też w pełnoziarniste produkty zbożowe. Są bogate w błonnik pokarmowy, a on jest niezwykle ważny dla zdrowia układu pokarmowego i utrzymania uczucia sytości po posiłku. Produkty zbożowe to też dobre źródło witamin z grupy B. Poza tym odchudzanie po 50 powinno wiązać się z jedzeniem dobrych tłuszczów (głównie pochodzenia roślinnego) i niesłodzonych produktów mlecznych. Równie ważna jest podaż białka w diecie, czy ograniczenie ilości soli i cukru. Prawidłowe nawodnienie sprawi, że dieta po 50 zapewni dobre samopoczucie i usprawni metabolizm. Optymalna ilość płynów to co najmniej 1,5 litra wody dziennie. Dietę możemy wspierać też herbatkami ziołowymi lub innymi zdrowymi naparami. Pamiętajmy jednak, że powyższe zalecenia odnoszą się do zdrowych osób. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić żeby schudnąć przy różnych schorzeniach, to zgłoś się do specjalisty. Dietetyk dysponuje szeroką wiedzą i jest w stanie przygotować indywidualny program żywieniowy nawet dla najbardziej wymagających osób.
Co jesc po 50 zeby schudnac?
W takim razie, co jesc po 50 zeby schudnac? Jakie produkty mogą usprawnić cały proces? Osoby zdrowe powinny postawić na różnorodne warzywa i owoce. Szczególnie mowa tutaj o burakach, marchwi, czy papryce. Z owoców też warto wybierać te o mocnym zabarwieniu, a więc na przykład jagody, maliny, truskawki, czy porzeczki. Szukając skutecznych sposobów na to, jak pozbyć się brzucha po 50 dowiemy się, że kiszonki są bardzo pomocne. Zatem w menu zdrowej osoby nie powinno zabraknąć kiszonej kapusty, ogórków, buraków, czy nawet rzodkiewki. Wskazane jest jedzenie pełnoziarnistych produktów zbożowych, a więc na przykład razowego pieczywa, razowych makaronów i brązowego ryżu. W walce ze zbędnymi kilogramami pomoże kasza gryczana, komosa
ryżowa, kasza jaglana i bulgar. Jak już wcześniej było mówione, dieta po 50 jadłospis może bazować na chudych produktach mlecznych. Tym samym w menu można wykorzystać chudy twaróg, naturalne jogurty, serek wiejski, maślankę i kefir. Dozwolone jest jedzenie dobrej jakości ryb (na przykład łososia, dorsza i halibuta) i chudego białego mięsa (kurczak, indyk).
Czego należy nie jeść aby schudnąć po 50?
Widać, że dieta po 50 roku życia może być bardzo smaczna i różnorodna. Mimo wszystko są pewne produkty, których lepiej się wystrzegać. O czym mowa? Czego należy nie jeść aby schudnąć? Na pewno na czarnej liście znajdą się produkty wysokoprzetworzone. Fast foody, słone przekąski i słodycze to źródło pustych kalorii. Nie dość, że nie wnoszą nic dobrego do diety, to jeszcze mogą prowadzić do przybierania na wadze. Dlatego, jeśli zastanawiamy się, jak skutecznie schudnąć po 50, to ich w dobrej diecie nie znajdziemy. Niewskazane jest też jedzenie dużej ilości czerwonego mięsa i źródeł tłuszczów nasyconych. Kiełbasy, wędliny, tłuste mięso, czy nawet smalec to produkty, które mogą utrudnić nam pozbycie się zbędnych kilogramów. To samo dotyczy produktów z dużą ilością soli, czy alkoholu. Dlatego najlepiej ograniczyć ich spożycie do minimum.
Jak może schudnąć kobieta 50 lat?
W okresie okołomenopauzalnym w organizmie kobiet zachodzą znaczące zmiany i często pojawia się nagły skok wagi. Dlatego warto szczególnie zadbać o prawidłowe żywienie i aktywność fizyczną. Powyższe wskazówki kobieta 50 lat powinna uzupełnić o spożywanie produktów bogatych w kwasy omega-3. Sprzyjają one zdrowiu układu krążenia, prawidłowej pracy mózgu i całego układu nerwowego. Mają też działanie antyoksydacyjne i zwalczają wolne rodniki. W takim razie dieta dla 50 latki powinna bazować też na orzechach włoskich, oleju lnianym, oliwie z oliwek i tłustych rybach. Istotne znaczenie ma też prawidłowa podaż błonnika, białka i wapnia. Wapnia dostarczą nam między innymi zielone warzywa, rośliny strączkowe, czy mleko i jego przetwory.