Co jeść przy wzdęciach i zaparciach, a jakie produkty wyeliminować z diety?

Jak powinna wyglądać codzienna dieta przy wzdęciach i zaparciach? Co jeść przy tego typu problemach? Jakich produktów się wystrzegać? Czego nie jeść przy zaparciach i wzdęciach? Nasz artykuł dostarczy Ci wielu przydatnych informacji. Zapoznaj się koniecznie z jego treścią!

Dieta na zaparcia i wzdęcia – kiedy na nią przejść?

Przede wszystkim powinniśmy ustalić, kiedy dieta na zaparcia i wzdęcia powinna być zastosowana. Jakie są wskazania, by na nią przejść? Specjaliści wskazują, że prawidłowy metabolizm wiąże się z oddawaniem jednego do trzech stolców w ciągu dnia o zwartej konsystencji. Jednak prawidłowy rytm wypróżnień to też jeden stolec na dwa lub trzy dni. Regularność naszych wypróżnień zależy jednak od wielu różnorodnych czynników. Wśród nich znajduje się między innymi ilość przyjmowanych płynów i jakość codziennej diety. U kobiet istotne znaczenie ma też  cykl menstruacyjny. Na pewno o tym, jaka dieta na zaparcia powinna być wprowadzona, zdecyduje lekarz. Jednak czasami obserwacja własnego ciała też wystarczy, by zauważyć, że coś uległo zmianie. Kiedy w takim razie przyda nam się zmiana w codziennym jadłospisie? Kiedy po prostu zaburzy się nasz rytm wypróżnień. Jeśli będziemy rzadziej oddawać stolec, będą pojawiać się wzdęcia lub uczucie ciężkości w podbrzuszu. Oddawanie bardzo zbitego kału i ból podczas wypróżniania także zachęca do tego, by nieco bliżej przyjrzeć się codziennemu menu i sprawdzić przykładowy jadłospis na zaparcia.  

Co jeść żeby się wypróżnić?

Dobra dieta na zaparcia u dzieci i dorosłych wiąże się z jedzeniem posiłków, które usprawnią działanie metabolizmu. Wskazana jest zatem dieta lekkostrawna na zaparcia i wzdęcia. Co ważne, do zaleceń warto stosować się już na stałe, a nie od święta. W ten sposób nie narazimy się na nawrót problemu. W takim razie co należy jeść przy zaparciach? Produkty żytnie i razowe. Wskazane będzie dziki ryż, grube kasze, otręby i płatki zbożowe. Jakie pieczywo przy wzdęciach? Również żytnie i razowe. Może być z otrębami i ziarnami. W menu warto uwzględnić siemię lniane, jogurty naturalne, maślanki i kefiry. Do tego jajka a zaparcia są dobre, chude mięso, wędliny i rośliny strączkowe. W dowolnych ilościach możemy jeść warzywa na zatwardzenie. Polecane warzywa na zaparcia i wzdęcia to marchew, buraki, seler i karczochy. Wielu może zaskoczyć też fakt, że dieta lekkostrawna ziemniaki pieczone i gotowane uwzględnia. Do tego czosnek na zaparcia i rośliny strączkowe są dobre. Wskazane jest, by sięgać po pestkowe owoce na zatwardzenie i zaparcia. Na korzyść wyjdzie nam jedzenie malin, truskawek, czy nawet jeżyn. Do tego suszone owoce, a więc na przykład śliwki i figi. To jednak nie wszystko, ponieważ szybkie sposoby na zaparcia obejmują też wprowadzenie do codziennego menu kiszonek. Warto sięgać po ogórki kiszone, kapustę, czy nawet buraki. Pamiętajmy też, że szybkie sposoby na zatwardzenie nie zadziałają, jeśli nie będziemy odpowiednio się nawadniać. Najlepiej sięgać po czystą, niegazowaną wodę, ale też herbatki ziołowe i zielone. 

Czego nie jeść przy zaparciach?

Choć jest szereg produktów, które dieta przy zaparciach u osób starszych, dorosłych i dzieci może obejmować, to nie brakuje też takich, których powinniśmy unikać. Czego nie jeść przy zaparciach? Co powinniśmy wyeliminować ze swojego jadłospisu? Na pewno domowe sposoby na zaparcia u osób starszych, dorosłych, czy dzieci nie powinny wiązać się z wykorzystaniem białej mąki. Odstawić musimy wszystkie produkty, które powstały na jej bazie. Dotyczy to nie tylko białego pieczywa, ale też makaronów z mąki pszennej, klusek i pierogów. Niewskazane jest, by jadłospis na zaparcia opierał się na białym ryżu (zwłaszcza rozgotowanym), kaszy kukurydzianej i tłustym nabiale. Zatem z menu najlepiej wykluczyć różnego rodzaju pełnotłuste sery, tłuste mleko, czy śmietanę kremówkę. Zastanawiasz się, co jest dobre na zatwardzenie? Na pewno na liście dozwolonych produktów nie znajdziesz tłustych gatunków mięs, podrobów i pasztetu. Do tego dieta przy hemoroidach jadłospis nie powinna opierać na produktach smażonych i żywności wysokoprzetworzonej. Tym, czego unikać przy wzdęciach są fast foody, słone przekąski i gotowe dania mogą tylko nasilać problem. Zapomnieć trzeba też o słodyczach i wszelkich wyrobach cukierniczych. Drożdżówki, ciasta, ciasteczka, czy batony nie wpływają pozytywnie na nasze ogólne samopoczucie i mogą prowadzić do wzdęć i zaparć. Co więcej, jedzone w nadmiarze mogą prowadzić do odkładania się tkanki tłuszczowej i przybierania na wadze.

Źródło: https://timcatering.pl/blog/dieta-przy-zaparciach/

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp