Ile kalorii ma fasolka szparagowa i jakie są jej wartości odżywcze na diecie pudełkowej?

Fasolka szparagowa to warzywo o niskiej kaloryczności i wysokich wartościach odżywczych, więc często pojawia się w jadłospisie diety pudełkowej. Zastanawiasz się, ile dokładnie ma kalorii i co można zyskać, jedząc ją na diecie pudełkowej? Zajrzyj do poniższego tekstu!

ile kcal ma fasolka szparagowa w diecie pudełkowej

Ile kcal ma fasolka szparagowa w diecie pudełkowej?

W diecie pudełkowej fasolka szparagowa (zarówno żółta, jak i zielona) serwowana jest po obróbce termicznej (surowej fasolki nie można jeść), najczęściej jest gotowana i w takiej odsłonie ma ona zaledwie 30 kalorii. Jednak warto zauważyć, że fasolka szparagowa kalorii może mieć więcej i dużo zależy od tego, z jakimi dodatkami będziemy ją jeść. Na pewno jej kaloryczność wzrośnie, gdy sięgniemy po masło i bułkę tartą. W cateringu dietetycznym eksperci czuwają nad tym aspektem, dbając przy tym o różnorodność i zbilansowanie potraw. Fasolka szparagowa jest na tyle wszechstronnym warzywem, że w cateringu dietetycznym pojawia się zarówno w zupach, zupach krem, sałatkach, jak i sosach. Jej niski indeks glikemiczny (IG 15) dodatkowo sprawia, że fasolka szparagowa może być elementem wielu różnych programach żywieniowych, w tym nawet diety redukcyjnej i diety dla cukrzyków, czy osób ze stwierdzoną insulinoopornością.

wartości odżywcze fasolki szparagowej w diecie pudełkowej

Jakie są wartości odżywcze fasolki szparagowej w diecie pudełkowej?

Wysoka wartość odżywcza fasolki szparagowej to zasługa nie tylko witamin (np. witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C) i minerałów (np. potasu, wapnia, magnezu, żelaza), ale też błonnika pokarmowego i białka. Fasolka szparagowa dostarcza węglowodanów w optymalnej ilości i ma niewiele tłuszczu, więc mogą ją jeść nawet osoby dbające o swoją sylwetkę.

100 g fasolka szparagowa wartości odżywcze ma następujące:

  • białko 1,8 g,
  • tłuszcz 0,2 g,
  • węglowodany 6,5 g,
  • 2,7 g błonnika,
  • 27 mg witaminy C,
  • 13,3 µg witaminy K,
  • 172 mg potasu,
  • 18 mg magnezu,
  • 38 mg fosforu.

Dzięki regularnemu spożywaniu fasolki szparagowej na diecie pudełkowej może my korzystnie wpłynąć na swoje zdrowie. Wysoka zawartość błonnika poprawia trawienia i ułatwia utrzymanie optymalnej masy ciała. Obecność witamin i minerałów przekłada się na lepszą odporność, stan skóry, włosów i paznokci. Fasolka szparagowa wspiera profilaktykę wielu schorzeń i pozwala zachować młodzieńczy wygląd.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp