Smalec to dobrze znany wyrób wywodzący się z tradycyjnej kuchni polskiej. Najczęściej wykorzystuje się go do przyrządzania potraw, ale nadaje się on również do bezpośredniego spożycia. Zdaniem wielu osób, by utrzymać szczupłą sylwetkę, trzeba unikać tłuszczu zwierzęcego. Inni zaś twierdzą, że spożywanie tłustych posiłków ma korzystny wpływ na redukcję wagi. Czy smalec jest zdrowy? Sprawdź, czy znajdziesz go w diecie pudełkowej.
Smalec w diecie pudełkowej
Używanie smalcu, czyli tłuszczu zwierzęcego do smażenia potraw nie jest dobrym pomysłem. Podobnie zresztą jak każdego innego tłuszczu. Zdrowa dieta opiera się na daniach, które go nie zawierają. Dlatego też zaleca się smażenie na patelniach beztłuszczowych albo tylko z niewielką ilością tłuszczu. W związku z powyższym nie znajdziesz smalcu w posiłkach przygotowanych w ramach cateringu dietetycznego, który oferujemy. Zatem czy smalec jest szkodliwy? Ma pewne wartości odżywcze, o których warto wspomnieć.
Czy smalec domowy jest zdrowy? Wartości odżywcze smalcu
Smalec nie ma żadnych wartości odżywczych. 100 g smalcu zawiera aż 900 kcal, co stanowi znaczną część dziennego zapotrzebowania na energię. Nie zawiera ani białka, ani też błonnika. W jego składzie nie znajdziesz węglowodanów. W 100 g smalcu znajdziesz 39,2 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 45,1 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 11,2 g kwasów wielonienasyconych. Czy zatem jedzenie smalcu to dobry pomysł? W ograniczonych ilościach i sporadycznie jest dozwolony. Tym bardziej że smalec ma witaminy. Jednak nie znajdziesz go w naszej diecie pudełkowej. Bo posiłki, które dostarczamy klientom, są w pełni wartościowe, przepełnione składnikami odżywczymi, witaminami i minerałami. Jeśli jednak poza naszą dietą sporadycznie, na przykład z okazji jakiejś imprezy, sięgniesz po domowy smalec ze skwarkami, na pewno ci nie zaszkodzi.
Witaminy i minerały smalcu kontra dieta pudełkowa odchudzająca
Smalec ma następujące witaminy: D, A, E, K, witaminy z grupy B (tiamina, niacyna, ryboflawina), a do tego również kwas linolowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy oraz cynk. Jednak biorąc pod uwagę to, ile jest w nim niezdrowego tłuszczu, nie jest zalecanym produktem. Zatem czy smalec jest szkodliwy? Spożywanie dużej ilości smalcu może prowadzić do chorób serca i otyłości. Duża ilość tłuszczu podnosi pozom cholesterolu. Sporadyczne sięganie po smalec w mocno ograniczonej ilości można potraktować jako element zbilansowanej diety. Tłuszcze, jakie znajdują się w smalcu, wspomagają lepsze wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym witamin, które sam zawiera.
Biorąc pod uwagę to, co zawiera smalec, a także jakich wartości odżywczych mu brakuje, nie znajdziesz smalcu w diecie odchudzającej, zdrowej, niski IG, sport, Hashimoto, czy każdej innej. Jeżeli jednak na co dzień stosujesz zdrową dietę i przestrzegasz jej zasad, jednorazowe spożycie małej ilości smalcu na pewno nie zaszkodzi.
Smalec z fasoli w cateringu dietetycznym – zdrowa alternatywa dla smalcu wieprzowego
Doskonałą alternatywą dla smalcu wieprzowego jest smalec z fasoli. To przysmak, którym zajadają się wegetarianie i weganie. Dlatego możesz go znaleźć w menu diety wegańskiej i wege. Jednak nie tylko, ponieważ coraz chętniej po smalec ten sięgają osoby o zupełnie innych oczekiwaniach i upodobaniach żywieniowych. Zatem czy smalec z fasoli jest zdrowy?
Choć smalec przygotowany na bazie fasoli jest o wiele zdrowszy od smalcu wieprzowego, należy mieć na uwadze to, że nadal jest on produktem tłuszczowym, a co za tym idzie, bardzo kalorycznym. Można go spożywać, ale w ograniczonej ilości. Warto jednak dodać, że smalec ten zawiera mnóstwo białka roślinnego, błonnik, witaminy z grupy B, a także żelazo i magnez. Składniki te odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ponadto zawiera mniej kwasów tłuszczowych nasyconych niż zwykły smalec. Ze względu na błonnik, który znajduje się w smalcu z fasoli, wpływa on korzystnie na pracę jelit, ułatwia trawienie, a także zapobiega zaparciom.
Podsumowanie
Wiedząc, z czego jest smalec wieprzowy, jakie witaminy zawiera, a jakich wartości odżywczych mu brakuje, zapewne sam domyślasz się, że nie jest zdrowy. O wiele lepszy jest smalec z fasoli, choć trzeba mieć na uwadze, że nadal jest tłuszczem, którego należy unikać. Nadmiar może prowadzić do rozwoju wielu problemów zdrowotnych, w tym chorób serca i otyłości. Zadbaj o swoje zdrowie, wprowadzając do codziennego jadłospisu pełnowartościowe i prawidłowo zbilansowane posiłki. Zamów catering dietetyczny, w którym znajdziesz mnóstwo wartości odżywczych.