Dieta GAPS to skrót od Gut and Psychology Syndrome, co w tłumaczeniu na język polski oznacza zespół psychologiczno jelitowy. To koncepcja oparta na połączeniu między funkcjami mózgu i układu trawiennego. Dieta gaps natasha campbell wymyśliła. To neurolożka, która specjalizuje się też w dietetyce. Według założeń dr Campbell-McBride nasz ogólny stan zdrowia jest bardzo mocno powiązany ze zdrowiem jelit. Aby poprawić funkcjowanie trawienia i mózgu, a także polepszyć ogólny stan zdrowia, wystarczy wprowadzić odpowiednią dietę, ukierunkowaną suplementację, detoksykację i zmienić dotychczasowy styl życia. Twórczyni diety GASP twierdzi, że może ona wspomóc leczenie wielu różnych schorzeń, w tym na przykład autyzmu, depresji, ADHD, zespołu jelita drażliwego, czy nawet astmy i alergii. Jakie zatem dokładnie zasady ma dieta GASP? Jak powinien wyglądać codzienny jadłospis? Na jakich produktach dieta gaps przepisy może opierać, a co trzeba wykluczyć? Jakie są etapy tego programu żywieniowego? Tego dowiesz się z poniższego tekstu, więc koniecznie zapoznaj się z jego treścią!
Dieta gaps jadłospis – podstawowe zasady
Trzeba przyznać, że mamy do czynienia z bardzo restrykcyjnym programem żywieniowym, który wiąże się z wieloma wykluczeniami. Dlatego dieta gaps opinie ma różne i na pewno nie jest polecana każdemu. Najlepiej stosować ją tylko w uzasadnionych sytuacjach i pod nadzorem lekarza. Na pewno gap dieta polecana jest osobom zmagającym się z zaburzeniami neurologicznymi i psychicznymi. Podstawą tej diety są produkty fermentowane, kiszone warzywa oraz wywary mięsne. Zatem dieta gaps rosół przepis warto sprawdzić, bo działa regenerująco na błonę śluzową jelit. Do tego widać, że główne zasady wiążą się z wyborem produktów, które mogą wpłynąć dobroczynnie na mikroflorę bakteryjną jelit. Istotne jest również to, by dieta gaps jadłospis nie opierała na węglowodanach złożonych i produktach wysokoprzetworzonych. W diecie GAPS trzeba też zwracać uwagę na obróbkę termiczną produktów, które zamierzamy spożywać. Powinna ona być jak najmniejsza. Jak wskazuje dieta gaps blog równocześnie powinna być wspierana suplementacją probiotyków, enzymów trawiennych i oleju z wątroby dorsza. Odbywa się to pod okiem profesjonalnego dietetyka i lekarza. Poza tym podczas stosowania tego programu żywieniowego nie można zapominać o aktywności fizycznej i zmianie nawyków żywieniowych.
Dieta gaps jadłospis – produkty zalecane i zakazane
Jak w takim razie ułożyć codzienny jadłospis? Przy diecie gaps przepisy na jakich produktach opierać, a jakich się wystrzegać? Podstawą tego programu żywieniowego jest wysokiej jakości mięso, najlepiej z chowu ekologicznego. Do tego ryby, owoce morza i jaja pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Zalecane jest też jedzenie wywarów. Dlatego, jeśli zostanie zalecona dieta gaps rosół można jeść na mięsie, kościach lub tłuszczu zwierzęcym. Dobrym wyborem będą nieskrobiowe warzywa (surowe lub duszone) i owoce. Co więcej, dieta gaps autyzm pozwala też na jedzenie orzechów, nasion i pestek. W codziennym menu niezwykle ważne są produkty fermentowane. Wybór jednak mamy spory, ponieważ możemy sięgać po kiszonki (kiszone ogórki, kiszona kapusta) lub fermentowany nabiał. Na liście produktów dozwolonych znajdują się kefiry, kwaśne mleko, kwaśna śmietana i maślanki. Spożywać można nawet napoje roślinne, z wyłączeniem napojów sojowych. Z tłuszczów można sięgać po oliwę z oliwek (zaleca się spożywanie na zimno), olej kokosowy lub tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.
A co z produktami zakazanymi? Czego lepiej unikać będą na diecie GAPS? Zgodnie z tym, co podają dzieciaki cudaki dieta gaps powinna wiązać się z wyeliminowanie zbóż i wszelkiego typu produktów zbożowych. Ograniczenia dotyczą nie tylko produktów z pszenicy, ale też żyta, ryżu i kukurydzy. Na diecie GASP nie spożywa się warzyw skrobiowych i nasion roślin strączkowych. Do tego niezalecane jest spożywanie rafinowanych węglowodanów i żywności przetworzonej. Tym samym protokół gaps nie może obejmować jedzenia słodyczy, fast foodów i słonych przekąsek. Nawet gotowych potraw lepiej się wystrzegać. Podobnie zresztą jak mleka i niefermentowanych produktów mlecznych. W temacie kawa a choroby autoimmunologiczne też nie mamy zbyt dobrych wiadomości. Na diecie GAPS konieczne jest jej wyłączenie z codzienności. Picie mocnej herbaty i alkoholu też nie jest zalecane.
Etapy diety GAPS
W sumie dieta gaps etapy ma trzy. Składa się z fazy wstępnej, pełnej diety GAPS i reintrodukcji. Faza wstępna trwa około 3-6 tygodni i jest podzielona na sześć etapów. Na pierwszym etapie fazy wstępnej dieta składa się głównie z domowego wywaru mięsnego i soku z fermentowanych warzyw. Dozwolone jest też jedzenie domowego kefiru i jogurtu. Pić można też napar z rumianku i napar z imbiru z dodatkiem miodu. Drugi etap fazy wstępnej to rozszerzenie pierwszego. Oznacza to, że do wcześniej wymienionych produktów dokładamy zupy, surowe żółtka, czy różnego rodzaju gulasze z mięsa i warzyw. Na drugim etapie fazy wstępnej można jeść fermentowane ryby. Stopniowo zwiększa się też ilość soku z kiszonych warzyw, domowych jogurtów lub kefirów. W trzecim etapie fazy wstępnej dodajemy kiszone warzywa, awokado, czy jajka smażone na tłuszczu. Dozwolone są też naleśniki, ale trzeba je przygotować bez użycia zbóż. Czwarty etap fazy wstępnej wiąże się z wprowadzeniem grillowanego lub pieczonego mięsa, które podaje się z gotowanymi i kiszonymi warzywami. Dodaje się również świeże soki warzywne i chleb pieczony bez zbóż, a więc na przykład z mąki orzechowej. Etap piąty fazy wstępnej to stopniowe wprowadzanie surowych warzyw, czy pieczonego i zblendowanego jabłka. W szóstym i zarazem ostatnim etapie fazy wstępnej wprowadza się surowce owce i zwiększa ilość miody. Mając już za sobą te etapy diety, a dokładniej fazy wstępnej, przechodzimy do pełnej diety GAPS. Trwa ona około 12-24 miesięcy. Podstawą pełnej diety GAPS są ekologiczne mięsa, ryby, jaja, fermentowana żywność, warzywa i tłuszcze zwierzęce. Do każdego dania należy dodawać wywar mięsny. Z kolei do wypieków mąkę z orzechów. Ostatni etap to reintrodukcja i jego zadaniem jest stopniowe wprowadzenie produktów, które wcześniej zostały wyeliminowane. Na początek poleca się wprowadzić do menu ziemniaki i fermentowane ziarna. Najlepiej robić to w małych porcjach. Jeśli nie pojawią się problemy jelitowe, to można zwiększać ich ilość w diecie. Później przechodzimy do innych warzyw skrobiowych, zbóż i nasion strączkowych. Za każdym razem przechodzimy przez podobny proces, więc stawiamy na małe porcje.
Źródło: https://timcatering.pl/blog/dieta-gaps-na-czym-polega-i-czy-warto-ja-stosowac/